Delegasyon heyetinin amacı İsrail’in OECD üyeliğine karşı lobi faaliyetleri gerçekleştirmektir. Heyet Filistin’e karşı uyguladığı korkunç insan hakları suçları, uluslar arası hukukun temel prensiplerine karşı saygısızlığı ve birçok kez Türk milletinin onuruna karşı takındığı saldırgan tavır nedeniyle İsrail’in OECD’ye üye olmasına izin verilmemesi gerektiğine inanmaktadır. Ayrıca İsrail OECD tarafından aday ülkeler hususunda belirlenmiş olan ekonomik kriterlerin de çok altında bulunmaktadır.
Press Release and Media Kit
Delegasyon üyeleri:
Massoud Shadjareh
1951’de doğumlu Massoud Shadjareh tanınmış insan hakları savunucularındandır. İnsan hakları alanındaki ilk aktivist harekete 1960’ların sonuna doğru Amerika Birleşmiş Milletler Berkley Üniversitesi kampüsündeki Vietnam karşıtı hareketlere katılarak başlamıştır. 1971’de İngiltere’ye gelen Şecere 15 yıl gönüllü olarak insan hakları alanında çalışmalarına devam etmiştir.
Massoud Shadjareh, Cambridge Camii ve İslam Merkezi’nin 1980’lerde Yönetim Kurulu Üyesiligini yapmistir. Ayrıca Cambridgeshire Vatandaşlık Danışma Bürosu Yönetim Birimi’nde Müslüman toplumun temsilciliğini de yapmistir. Shadjareh, 1992’den 1997’ye kadar İslamî İnsan Hakları Komisyonu’nu (IHRC) kurmak üzere ayrılana kadar Büyük Britanya Müslüman Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanlığı görevini yürütmüştür.
Merkezi Londra’da bulunan IHRC, insan hakları alanında kampanyalar yürüten, araştırmalar yapan ve hukuki savunmalar hazırlayan bir organizasyondur. IHRC ayrıca Birleşmiş Milletlerin Ekonomik ve Sosyal Forumu’nda özel danışmanlık statüsüne sahip bir Sivil Toplum Kuruluşu’dur. Shadjareh şu anda halen IHRC’nin başkanlığını yürütmektedir. Kendisi Ingiltere de yasayan azınlıkların anti-Terorizm kanunu altında terör şüphelileri olarak orantısız bir şekilde durdurulup aranmalarını denetleyen İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan kurulun üyesidir. Ayrıca 2002’den 2005’e kadar İngiltere Polis Teşkilatı tarafından anti-terörizm kanununun orantısız bir şekilde Müslümanlara karşı kullanılmasını engellemek amacıyla kurulan Müslüman Güvenlik Forumu üyeliğini yapmıştır.
Massoud Shadjareh aralarında British Council tarafından basılan “Oldham İsyanları, Müslüman profilleri, İslamofobia: Yeni Haçlılar ve Sonuçta Kimin Hakları Bunlar?” başlıklı makalenin de bulunduğu İslamofobia ve insan hakları konulu pek çok makale ve raporun yazarıdır.
2007’de Türkiye’de gerçekleştirilen Uluslararası İslamofobi Konferansı’nda, 2008’de Almanya’da gerçekleştirilen En iyi Denemeler: Kısa ve Uzun Vadeli Tehditler Arasında Terörle Mücadele Politikaları Gerginliklerini Yumuşatmak, 2008’de Endonezya’da İnsan Hakları ve İsrail’in 60 Yılı gibi organizasyonlara çeşitli sunumlar yaptı ve 2004 yılında ABD’ye giden Guantanamo İnsan Hakları Komisyonu (GHRC) delegasyon heyetinde yer aldı. Şecere ayrıca İslam ve Müslüman İşleri, Anti-terörizm Araştırmaları ve bunların Müslüman toplum üzerindeki etkileri üzerinde bilirkişi raporları yazmıştır.
Massoud Shadjareh hem İngiltere içerisinde hem de uluslararasi alanda görüşüne başvurulan bir uzmandır. The Guardian Yorum sayfasında ‘Kendi ülkesinde uzaylılar’ isimli bir makalesi yayınlanmıştır. Ayrıca, Müslüman Profiller (IHRC, 2002), İslamofobi: Yeni Haçlılar (IHRC, 2002), Oldham İsyanları: İngiltere’de Ayrımcılık, Mahrumiyet ve Toplumsal Gerilim (IHRC, 2001), İnsan Hakları, Adalet ve Modern Dünyada Müslümanlar (IHRC, 2000) ve İnsan Hakları Değişir mi? (British Council, 2004) gibi ortak yazarlık yaptığı eserler mevcuttur.
Massoud Shadjareh Lisansüstü çalışmalarını Cambridge ve Londra Üniversitelerinde Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlamıştır.
Şu an eşi ve dört çocuğuyla birlikte Londra’da ikamet etmektedir.
Majed KH. al-Zeer
Macid El-Zîr, 1962 yılında Beytüllahim’de doğmuş, 4 yaşında Kuveyt’e taşınmış ve üniversite eğitimini Kuveyt Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun olmuştu.
1992’de İngiltere’ye taşınan El-Zîr, 1996’ya kadar “Filistin’e Geri Dönüş Merkezi” başkanlığını yapmıştır. Aynı zamanda gazetecilik yapmakta olan El-Zîr “Ulusal Gazeteciler Birliği” üyesidir.
İngiltere’de kaldığı süre içinde Filistinli Mülteciler meselesi hakkında pek çok makaleye kaleme alan El-Zîr, Doğu Londra Üniversitesi’nin Mülteci Çalışmaları bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Chatham House, Avrupa Konseyi ve Orta Doğu Bölgesel Birimleri’nde düzenlenen konferanslara katılan El-Zîr, Filistinli mültecilerin durumları hakkında pek çok konferans vermiştir.
El-Zîr, eşi ve 5 çocuğuyla birlikte İngiltere’de ikamet etmektedir.
Dr Daud Abdullah
Dr. Davud Abdullah Britanya Müslümanlar Konseyi (MCB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Londra Merkezli Orta-Doğu Haber’in müdürüdür. Britanya Müslümanlar Konseyi 400’den fazla Müslüman Organizasyon ve Camii’yi temsil eden şemsiye bir organizasyon konumundadır.
Dr Abdallah Thomas Milcent
Dr. Abdullah, 1958’de Fransa’da doğdu. Genç yaşta Türkiye, İran ve Afganistan gibi İslam coğrafyasının farklı coğrafyalarında gözlem yapma imkânı buldu. Dr. Abdullah 1978’de Sovyetler Birliği’nin Afganistan işgali sırasında sağlık görevlisi olarak Afganistan ve Pakistan’da insani yardım görevinde bulundu, hastanelerde gönüllü olarak çalıştı, alt yapı çalışmalarına katkıda bulundu.
Dr. Abdullah, Afganistan’da kaldığı süre zarfında İslamiyet’i seçti. Mayıs 1979’da Afganistan’a pek çok insani yardım amaçlı ziyareti sonrası Strasbourg Uluslararası Humaniter Öğrenciler Birliğini kurdu ve yönetimini üstlendi.
İslam dünyasına çeşitli seyahatleri sonrası Fransa’ya dönen Dr. Abdullah Strasbourg’daki çalışmalarına devam etti. Medikal Doktorluk bölümünden mezun olan Dr. Abdullah klinik açtı. Daha sonra uyuşturucu bağımlılığını tedavi etmek üzere bir başka klinik daha kurdu.
Dr. Abdullah Mayıs 1985’ten Aralık 1993’e kadar Fransa Müslümanlar Federasyonu ve Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. Ekim 1989’dan Mart 2004’e kadar Müslüman kadınlara başlarını örtme ve dini özgürlüklerini kazandırmak için ulusal kampanyalar düzenledi ve başörtüsü yasağına karşı bir kampanya olan ‘Comite 15 Mars’ı başlattı. Ocak 2000’de Müslüman Adalet Savunucuları Organizasyonu’nu kurdu. Ayrıca şu anda Fransa İslam dini konseyi üyeliğini yürütmektedir.
Dr. Abdullah oumma.com ve mejliss.com sitelerine yazılar yazmaktadır. Akademik yayınları ve kitapları:
– Tıbbi Tez: “Dünya sağlık örgütü ve Afganistan’a insani yardım”
– “Fransa Cumhuriyeti’nde Başörtüsü”
Dr Abdallah evli ve dört çocuğuyla Fransa’da ikamet etmektedir.
Said Ferjani
Said Ferjani 1954’te Tunus’ta doğdu. Şu anda:
İngiltere Müslüman Birliği’nin Politika, Halkla İlişkiler ve Medya Biriminin Başkanlığını;
Camiler ve İmamlar Danışma Kurulu Başkan Yardımcılığını (İngiltere);
‘İslam ve Çağdaşlık Forumu’ Genel Sekreterliğini yürütmektedir.
Ferjani, ayrıca İnsan Hakları ‘AISPPT’ Kurucu Üyesi,
Aileler Bağış Kurumu (İngiltere tescilli hayır kurumu)Mütevelli Heyeti Üyesidir.
Said Ferjani şu anda İngiltere’de ikamet etmektedir.
Dr Arafat Shoukri
Dr. Arafat Şükrü, Filistin asıllı bir İngiliz vatandaşıdır. “Filistin’e Geri Dönüş Merkezi’” (PRC) başkan yardımcılığı yapan Dr. Şükrü, ayrıca ‘Gazze Kuşatmasına Son’ kampanyasının Avrupa Başkanı’dır.
Londra Üniversitesi’nde Uluslararası Mülteci Hukuku dalında doktorasını tamamlamıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Seyfeddin Kara
Türkiye doğumlu Seyfeddin Kara, lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Kara, İngiltere’de London School of Economics’te Uluslararası İnsan Hakları Hukuku ve Uygulamaları sertifikası aldı. Londra Üniversitesi Brikbeck Kolej’de İslam Çalışmaları alanında çalıştı. Kara şu anda Durham Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Yönetim Okulu’nda bir doktor adayıdır.
Kara İslami İnsan Hakları Komisyonu için çalışmaktadır. 2007 ve 2008 yıllarında Cenevre’de gerçekleştirilen BM İnsan Hakları Konseyi buluşmalarında IHRC’yi temsil etmiştir. Hükümet ve STK temsilcilerinin katıldığı bu buluşmalarda sözlü sunumlarda ve katılımlarda bulunmuştur. Kara, Viyana’da düzenlenen ‘Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ konferansınsa IHRC’yi temsil etmiştir.
İngiltereli Müslümanlar, Çok-Kültürcülük, İslam ve Medya, Türkiye’de İslam gibi konularda pek çok televizyon programına uzman olarak katılmıştır. Ayrıca İngiltere’de birçok mahkeme davasında anti-terörizm davalarında uzman tanık olarak görev yapmıştır.
Kara, Nisan 2009’da Chester Üniversitesi’nde AMSS konferansında İngiltereli Müslümanların yüksek öğrenimde yasadigi ayrımcılık üzerine sunum yapmıştır. IHRC’de çalıştığı süre boyunca BM’nin CERD, CEDAW, UPR gibi çeşitli organlarına raporlar sunmuştur. Bu raporlardan bazıları şunlardır:
– ‘Avrupa’nın Utancı: Müslüman Karşıtı Nefret ve Bulgaristan da yasayan Romalar’, Mart 2010
– ‘Türkiye’nin Başörtülü Kadınlara Karşı Sorumluluklarını Yerine Getirmedeki Başarısızlığı’, Kasım 2009
– ‘İngiliz Medyası ve Müslüman Temsiliyeti: Kötüleme İdeolojisi’ Şubat 2007
Sayın Kara şu anda IHRC’nin “Kampanyalar Departmanı”nın direktörüdür ve İngiltere’de istikamet etmektedir.